Boerderij 't Hofhuis, Hackfort
‘t Hofhuis is een hallenhuisboerderij op landgoed Hackfort met schuur, een éénroedige hooiberg, een kleine bakoven en een waterpomp.
- Boerderij 't Hofhuis
Hackfortselaan 1, 7251 RK Vorden (GD) - Alle bezienswaardigheden
De muren zijn opgemetseld in rode baksteen in kruisverband. Dit sterke metselverband laat per vier lagen een door bakstenen gevormde ‘+’ in het metselwerk zien. De kap is een wolfdak, bovenaan gedekt met riet en aan de onderzijde met pannen. Deze combinatie van materiaalgebruik komt veel voor bij boerderijen. Het onbeschoten pannendak ligt boven de stallen, zodat er boven het vee natuurlijke ventilatie is. Een rieten dak sluit namelijk veel meer af en verrot veel sneller boven de vocht uitademende dieren. Bij de beide nokeinden van de kap zit een uilengat. Uilen zijn welkome bewoners op de boerderij: ze vangen muizen. In het woongedeelte zijn zesruits schuifvensters. Zulke vensters zijn typerend voor de bouwperiode. Het achterhuis heeft in de achtergevel brede deeldeuren en aan weerzijden kleinere staldeuren.
Interieur
Het interieur van de boerderij stamt nog vrijwel geheel uit de bouwperiode. In het voorhuis zijn de oude schouw met tegelwerk, de bedsteden en de muurkast tussen de bedsteden nog aanwezig. Bijzonder is dat in het achterhuis de gebinten, de hildes boven de stallen, de knechtenkamer en de stalruimtes vrijwel compleet bewaard zijn.
Waterpomp
De 19e-eeuwse vierkante bakstenen waterpomp voor de boerderij heeft een houten bovenbouw en houten pompzwengel. De kraan is van koper. Koper roest niet zodat er geen roestwater uit de kraan komt. Aan de smeedijzeren haak onder de kraan kan de emmer hangen.
Schuur
Naast de boerderij staat een schuur uit 1938. Veel jonger dus dan de overige bebouwing op het erf en eenvoudig van opzet. De muren zijn van rode baksteen en hebben gietijzeren stalvensters en houten staldeuren. Het dak is gedekt met een voor die tijd gebruikelijke pan, een Muldenpan, hier in gesmoorde uitvoering. Opmerkelijk is de schoorsteen. In het oorspronkelijk gebleven interieur van de schuur treffen we een klein vertrek met een schouw aan. Waarschijnlijk is de schuur in het verleden als zomerverblijf gebruikt.
Eénroedige hooiberg
De 19e-eeuwse hooiberg bij ‘t Hofhuis wordt, omdat hij slechts één staande roede heeft, ook wel parapluberg genoemd. In de roede zitten gaten, zodat via een penconstructie de rieten kap van de berg in hoogte verstelbaar is en kan ‘meegroeien’ met de hooivoorraad. Karakteristiek voor de streek is de verhoogde tasvloer, waarop het graan - meestal rogge - gedroogd kan worden.
Bakoven
Een beetje achteraf op het erf staat een kleine bakstenen bakoven of broodoven. Hij staat vrij van de grond op een verhoogde ovenvloer. De halfronde, gemetselde opening wordt tijdens het bakproces met stenen gesloten. Wegens brandgevaar plaatste men de broodoven altijd buiten de boerderij. Deze kleine losstaande bakovens zien we bij meer boerderijen op Hackfort.
- Bouwjaar: 1865-1885
- Architect: Streekeigen bouwstijl
- Status: Rijksmonument