Ga direct naar inhoud

Herstel Boekesteyn

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn bijna vier eeuwen oud. Om die mooie historie voor altijd veilig te stellen voert Natuurmonumenten een omvangrijk herstelplan uit voor herstel van de bossen, lanen en parken.

Herstelplan Boekesteyn

Het herstelplan is een groot project waar veel geld mee gemoeid is. De steun van de Vrienden van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen is daarbij van onschatbare waarde.

Werkzaamheden Boekesteyn

Een belangrijk onderdeel van het Herstelplan ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is het opknappen van het parkbos van Boekesteyn. 

Bomenlanen

In 2014 moesten enkele oude bomen op de buitenplaats helaas vervangen worden. Het gaat om het laantje met oude beuken voor Villa Labora en de parkeerplaats van Boekesteyn. In het voorjaar van 2014 zijn daar met de storm al twee bomen omgegaan. Een teken voor ons dat er ingegrepen moest worden in verband met veiligheid. Maar ook om te zorgen dat we hier een mooie nieuwe laan terug kunnen zetten. In totaal worden er 19 nieuwe beuken geplant. 

Tijdens de jaarlijkse bomencontrole troffen we verzwakte exemplaren aan op de bomenlaan langs het Noordereinde. Daarom is ook een deel van deze laan aangepakt. Langs het fietspad hebben we 21 snelgroeiende lindes geplant.

Aanplanten nieuwe beukenlaan Boekesteyn

Grote Weide

Rondom de Grote Weide stonden veel afgetakelde bomen, waardoor er gaten vielen in de beplanting. Daardoor ontstonden er her en der ruigtes en waren de zichtassen verdwenen. Door uitgroei van rododendrons en azalea’s was het wandelpad smal geworden. Om de beleving van de wandeling rondom de Grote Weide terug te brengen zijn in 2013/14 oude bomen weggehaald en nieuwe bomen geplant (o.a. zoete kersen, coniferen, hemelbomen en tulpenbomen). Ook het hekwerk rondom de weide is vernieuwd.

Slingerpad
Het Slingerpad is in de 18e eeuw aangelegd door landschapsarchitecten volgens de toen populaire Engelse Landschapsstijl. Het bood de bewoners van Boekesteyn een verrassend afwisselende wandeling met steeds weer andere doorkijkjes en gevarieerde planten. 

Slingerpad Boekesteyn

Het oude slingerpad achter Boekesteyn is is eind 2009 grondig gerenoveerd. Om de structuur van het 18e eeuwse slingerpad weer terug te krijgen zijn bomen verwijderd, 2 bijzondere tulpenbomen verplaatst, en 43 nieuwe bomen en 3500 struiken geplant. Met een grotere verscheidenheid aan kleuren en bloemen wordt het weer een romantisch en weelderig wandelpad. De nieuwe struiken, met meer bessen en zaden, trekken weer volop vogels, insecten en vlinders.

Rondom het landhuis
Vooral rondom het landhuis moesten er behoorlijk wat bomen op leeftijd en verwilderde struiken weggehaald worden. Deze exemplaren zijn vervangen door nieuwe aanplant van linden, naaldbomen en coniferen. De oude vijver achter op dit landgoed werd uitgebaggerd en de oevers werden vrijgemaakt van zaailingen en onkruid. De treurbeuk is weer prominent in beeld gekomen en nieuwe aanplant maakt kans om te groeien en bloeien.

Deze projecten van het herstelplan ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn mede mogelijk gemaakt door het “Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland” en de provincie Noord-Holland.

Boekesteyn streefbeeld woonhuis
Boekesteyn streefbeeld

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid