Ga direct naar inhoud
Terug

Rode elektroroute op de Nieuwkoopse Plassen, bij Noorden

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Purperreiger
1 uur 49
5,5 km

Over de route

Geniet op de Nieuwkoopse Plassen van grote open plassen maar ook van dichte avontuurlijke slootjes waar je toegezongen wordt door de mooiste vogels. In de zomer- en avonduren ruik je lekkerste geuren. Huur een elektroboot en ga op ontdekkingstocht!

Welkom op de Nieuwkoopse Plassen. Deze route laat je het noordelijke deel van dit bijzondere moerasgebied zien. Kom alles te weten over wat er groeit, bloeit, rent, zwemt en vliegt. Maak kennis met een van de grootste purperreigerkolonies van Nederland en ontdek het enige vliegende zoogdier.

Volg de rode elektroroute

Deze elektroroute start bij bootverhuur Nikano in Noorden. De route is aangegeven met rode bordjes waarop het elektroroutenummer staat en duurt ongeveer 1,5 uur. Er zijn mogelijkheden om deze route in te korten als je korter wil varen. De route is eventueel te koppelen aan de gele route.

Tip: Download de app Natuurroutes van Natuurmonumenten. Hier vind je, naast deze route, nog veel meer routes om te wandelen, fietsen, varen en kanoën.

Bescherm de Nieuwkoopse Plassen

De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten!

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Parkeerplaats Simon van Capelweg

Wat kom je onderweg tegen?

Purperreiger

1. Welkom op de Nieuwkoopse Plassen!

Je vaart hier langs routepunt 1.

De rechte lange Vlietsloot brengt je middenin natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Dit natuurgebied heeft veel afwisseling en rust met allemaal verschillende soorten natuur om te ontdekken. Alles is vooral nat maar daar houden de dieren en planten juist van. Een van de grootste purperreigerkolonies van Nederland broedt op de Nieuwkoopse Plassen. Ook de bedreigde zwarte stern vindt het -met wat hulp van broedvlotjes- goed vertoeven hier. Vogels zoals kleine karekiet, blauwborst en rietzanger genieten van de rust in het riet en het grote voedselaanbod. Verschillende zeldzame planten zoals de rietorchis geven de Nieuwkoopse Plassen naast de groene kleur van het bos en de gele kleur van het riet ook een mooie paarse kleur.

Turf op een legakker

2. Vervening

Je vaart hier langs routepunt 2.

Op Wijde van de Vliet, waar je nu vaart, kun je goed zien hoe de Nieuwkoopse Plassen eigenlijk ontstaan is. Want in plaats van de Utrechtse Heuvelrug die ontstaan is door schuivend landijs lang geleden, zijn de Nieuwkoopse Plassen door mensen gemaakt. Zo rond de 16e eeuw is men er achter gekomen dat er van het veen in de grond turf gemaakt kan worden, een belangrijke brandstof in die tijd. Dit gebeurde door sloten te baggeren en het veen te drogen te leggen op zogenaamde legakkers. Door harde wind en stormen ontstond er golfslag in de sloten en kalfde deze golven langzaam de legakkers af. Hierdoor ontstonden grotere open stukken zoals waar je nu op vaart. Soms werd een plas zo groot dat het een gevaar vormden voor steden. Deze plassen zijn toen weer ingepolderd. Dit is bij Nieuwkoopse Plassen niet gebeurd en zo kunnen we zelfs nu nog genieten van dit bijzondere stukje cultuurhistorie!

Ruige dwergvleermuis

3. Vleermuizen

Je vaart hier langs routepunt 3. 

In het bos aan weerszijde van deze sloot jagen de enige vliegende zoogdieren van de wereld: vleermuizen. Het bos is ontstaan omdat de petgaten waar vroeger het veen uit werd ontgonnen langzaam zijn dichtgegroeid. Er ontstaat dan een nat broekbos met voornamelijk elzen en berken. Deze bomen kunnen goed tegen natte voeten. 

In de winter houden vleermuizen een winterslaap. Zodra het warmer wordt in het voorjaar, worden ze actiever. Vanuit de gebouwen rondom de plas vliegen vleermuizen ’s avonds uit, op zoek naar een lekker insectenhapje. Een kenmerkende maar zeldzame soort voor veengebieden is de meervleermuis. Deze vleermuis houdt van natte gebieden en jaagt boven het wateroppervlak van de grotere plassen maar wel in de luwten van de oevers. Sommige vleermuizen trekken net als vogels van en naar warmere oorden. De Nieuwkoopse Plassen kent meerdere vleermuissoorten, onder andere de dwergvleermuis die met opgevouwen vleugeltjes in een luciferdoosje past!

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes