Ga direct naar inhoud

Honden aan de lijn

Honden kunnen voor problemen zorgen in de natuur. Ze kunnen wilde dieren opjagen en aanvallen. Sommige wandelaars en fietsers vinden het niet prettig als honden loslopen. Daarom moeten honden aan de lijn in de meeste van onze natuurgebieden.

Honden aan de lijn

Situatie

Iedereen kan en mag van de natuur genieten. Of je nu alleen bent, met familie, vrienden of met de hond. In veel gebieden van ons mag je de hond meenemen, maar wel aan de lijn.

Probleem

Veel wandelaars en fietsers hebben geen last van honden, maar sommige mensen vinden het niet prettig. Zij vinden het bijvoorbeeld niet leuk als een hond tegen ze opspringt, of luid blaffend achter de fiets aanrent. Ook paarden kunnen schrikken van honden. Dat willen wij voorkomen.

Belangrijker nog is dat alle honden een jachtinstinct hebben. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Standpunt

Als baasje houd je in onze natuurgebieden de hond aan de lijn. Als er gebieden zijn waar honden los mogen lopen, geven we dat aan. Geleidehonden en hulphonden in functie laten we altijd toe.

Onze boswachters spreken eigenaren aan als hun hond losloopt waar dat niet mag. Een handhaver of buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van Natuurmonumenten kan een bekeuring uitschrijven voor een loslopende hond.